8 anys de festa de l’Estendard a Sineu

A unes setmanes de les festes de Nadal i de la diada de Mallorca, l’OCB comença a organitzar actes arreu de Mallorca.

A Sineu, la d’enguany, serà la vuitena festa de l’estendard, ja que un dels primers actes anuals organitzats per la delegació local de l’OCB va ser aquest, i ja en duim 8 edicions.

Recuperam uns fragments d’unes notes de Joan Munar -redactor de Díngola especialitzat en grans dossiers-, d’un article seu publicat l’any passat (feu clic aquí per llegir l’article sencer):

Què es commemora amb la Festa de l’Estendard?

La de l’Estendard, segons els investigadors, és una de les festes civils més antigues d’Europa. Es començà a celebrar en els anys posteriors a la Conquesta i s’ideà com un homenatge a la figura de Jaume I. La seva Senyera, la de la seva Casa, en constituïa l’element principal. Davant l’absència del rei, s’homenatjava l’element que el representava: el senyal dels pals vermells sobre l’or; per mor d’això degué prendre aquest nom.

Mites entorn a la Festa de l’Estendard

Hi ha, per dir-ho de qualque manera, mites o creences populars que intenten minar el sentit vertader de la Festa de dia 31 de desembre i que tot seguit -breument- mirarem de desmuntar.

1. Era la Festa de l’Estendard una celebració exclusiva de l’actual Palma?

No. Sembla clar que era una commemoració en què participava tot el Regne de Mallorca, no només la capital. En el cas de Sineu i les viles de la Part Forana, trobam qualque referència recollida als llibres d’història local. En concret, a La crisi de la vila de Sineu (s. XV), dels autors B. Mulet, R. Rosselló i J.M. Salom, hi ha un apartat dedicat a la celebració.

2. La bandera que hi ha és la d’Aragó o la de la comunitat autònoma de Catalunya?

No ens volem allargar gaire per a rebatre aquest desbarat, un dels preferits dels variats i agressius grups antimallorquins, tant associatius com polítics. La bandera o l’escut de les Quatre Barres, denominació popular del que realment es diuen quatre pals, té el seu origen en el senyal particular dels comtes de Barcelona, antecessors de Jaume I i dels reis de Mallorca.

3. És una commemoració catalanista?

Sí i no. El catalanisme cultural i polític de Mallorca ha fixat aquesta data com a dia en què es commemora l’entrada de Mallorca a la catalanitat. Es considera també, pel mateix motiu, com a Diada de Mallorca.

 

Info relacionada:

https://dingola.net/2014/12/27/locb-instal%C2%B7la-una-senyera-quadribarrada-de-6-metres-quadrats-en-el-punt-mes-alt-de-sineu/

 

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: