L’Ajuntament ja té a punt gran part del Pla de Mobilitat, que entrarà en vigor dia 13

La Regidoria de Mobilitat ja té més o menys clar com vol que sigui la circulació dins el casc urbà sineuer. Ja fa temps que sabíem les grans línies del nou Pla de Mobilitat (fes clic aquí i aquí), però el passat 26 de gener el consistori va donar a conèixer més detalls a través d’una xerrada impartida per tècnics de l’empresa responsable de part d’aquest pla, Gram (fes clic aquí).

No obstant, avui el PP de Sineu ha enviat una nota de premsa en la que critica aquest Pla de Mobilitat (fes clic aquí).

Algunes parts d’aquest pla de mobilitat entren en vigor el proper 13 de febrer.

reunio

Les característiques de la circulació vial a Sineu

Els tècnics de Gram explicaren que la mitjana de vehicles a Sineu és, en general, més alta que la d’altres municipis. Així, a Sineu hi ha gairebé un vehicle per habitant. Aquesta excessiva quantitat de vehicles provoca problemes especialment en els carrers estrets de doble sentit. La diagnosi ambiental realitzada per l’empresa externa va detectar bastants punts que condicionen la mobilitat i que haurien de ser millorats. Així, entre altres aspectes, els tècnics explicaren que a Sineu hi ha moltes voreres massa estretes o inexistents, moltes vegades ocupades per vehicles que hi aparquen damunt. També posaren èmfasi a la Plaça des Fossar, on els cotxes agafen velocitats molt altes en la baixada entre el Bar Triquet i l’Écafè, i això implica un risc elevat per la presència del parc infantil allà devora. Un altre problema del Fossar és el mal aparcament (especialment davant els bars), tot i haver-hi molta oferta de places: tot hi haver-hi moltíssim lloc per aparcar correctament, molts usuaris deixen el cotxe en llocs prohibits (ratlla groga, etc.). Un altre punt dèbil de la circulació a Sineu és sa Plaça. Segons els tècnics, els turistes no poden sentir-se còmodes ni trobar agradable la seva estança en aquesta plaça, on hi ha moltes botigues i bars, perquè impera la sensació de caos, desordre i inseguretat.

carrer dedicat a Mn Bartomeu Mulet

Els carrers amples i rectes com aquest són poc habituals a Sineu, on predominen els carrers estrets i amb corbes.

Les grans línies del nou pla circulatori

Les linies estratègiques del nou Pla de Mobilitat passen per jerarquitzar els carrers. Així, Gram suggereix que els carrers de menys de 3 metres d’ample siguin només per a vianants, els de 3 a 5’8 metres siguin de només un sentit de circulació i una velocitat màxima de 20-30 km/h, i finalment les vies de més de 5’8 metres d’ample siguin de doble sentit i una velocitat màxima de 50 km/h (sempre que tenguin vorera per a vianants).

Una altra de les grans línies, i que ja havíem explicat el seu dia (fes clic aquí), vol connectar millor els centres escolars amb el centre del poble. Així, es proposa un carril bici entre el carrer dels Bous i el CEIP Rodamilans -que ja està començat-, un itinerari entre el poliesportiu de Son Magí i el CEIP Rodamilans per la part de darrera (camí rural), i ampliar voreres en el trajecte entre l’IES Sineu i el poble.

Pel que fa a aparcament, es proposa de crear ‘bosses’ d’aparcament en diferents llocs. El pàrquing de sa Quintana, amb prop de 50 places, ja funciona (fes clic aquí). L’empresa Gram també troba que s’han d’incrementar els aparcaments per a bicicletes a l’estació ferroviària, sa Plaça, es Fossar i el centre de salut. També s’haurien de senyalitzar millor (cartells, senyals) els terrenys entre les carreteres de Petra i Sant Joan, utilitzats com a pàrquings els dimecres de mercat, les fires i les festes multitudinàries.

La proposta de l’Ajuntament i de Gram vol potenciar sa Plaça com a indret turístic, potenciant la seguretat dels infants, donant més visibilitat als aparadors de les botigues, reduint la contaminació acústica, etc. Per això proposa de millorar-ne la senyalització i establir un horari limitat (a partir de les 19h no hi podran circular cotxes, i abans de les 19h hi haurà tres aparcaments d’alta rotació, i els diumenges només es podrà circular per la plaça entre les 10 i les 14h).

Finalment, pel que fa a es Fossar, Gram proposa d’estrenyer els carrers (per exemple dissenyant els aparcaments de manera que ocupin més espai, posant-los en bateria…), canviar els sentits de circulació (per exemple fent que els cotxes haguessin de circular des de l’Écafè cap al bar Triquet, i no al revés, millorar els passos de vianants, crear 120 places de pàrquing, etc.

El poble enguany va despertar net.

Hi haurà molts canvis en la Plaça des Fossar, on s’habilitaran més de 120 places d’aparcament, es milloraran els passos de vianants i la senyalització, i es reduirà la velocitat dels vehicles.

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. Rafel

    Lo que han de fer es un REFERENDUM, ben igual que en s’escultura de l’estació. Que putes sap GRAM de circulació a Sineu. Un referendum i així s’equip de govern sa lleva ses puces damunt. Au! El poble ha decidit!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: