Celebració ecumènica amb motiu de la festa de Santa Llúcia

Aquest diumenge, 15 de desembre i 3r diumenge d’Advent, a les 11h a la Parròquia de Santa Maria de Sineu hi haurà una celebració ecumènica de la Paraula amb la participació de luterans i catòlics. L’ofici ecumènic serà presidit per la pastora Heike Stijoan de la Svenska kyrkan (Església de Suècia) i pel rector de la parròquia de Sineu, Guillem Feliu.

Aquestes celebracions tenen per finalitat acollir diferents confessions, resant per la unitat dels cristians amb càntics, himnes i oracions, i proclamant l’Evangeli (en suec i en català).

Es festejarà la diada de Santa Llúcia (o Llucia), que es commemora el 13 de desembre, i que es venerada a tot el món cristià. A Suècia el dia de Santa Llúcia és un dia important. Els suecs, però, no reviuen tant el martiri de la santa -li arrabassaren els ulls- com la seva condició de “portadora de llum”, en referència a l’etimologia del seu nom. I els i les joves de cada casa són els protagonistes de la festa. És tradició que, al domicili de les famílies sueques, les filles es vesteixin el matí del 13 de desembre amb un vestit blanc fins als peus, símbol de puresa, un cinturó vermell com a indicatiu del martiri i una corona de fulles amb set espelmes enceses al cap. Disfressades així, les al·lotes, ajudades dels seus germans i germanes, serveixen als pares un desdejuni, sovint al llit. Els germans mascles van amb capells de palla i llargs bastons amb estelets. I tots mengen dolços i canten una cançó típica de la santa.

A l’acte, alumnes del Col·legi Suec o Svenska Skolan, interpretaran nadales escandinaves i per part del Cor Parroquial de Sineu s’interpretaran nadales i una part del Cant de la Sibil·la, així mateix també hi haurà la participació dels nins de catequesis de les parròquies de Llubí i Sineu.

Ja han penjat les neules dins l’església

Aquest matí una dotzena de voluntaris han endiumenjat l’església parroquial amb les tradicionals neules, un dels elements que caracteritzen l’ornamentació dels temples religiosos durant el cicle nadalenc.

Vegeu aquests articles d’anys anteriors en què el nostre company Joan Vanrell n’explica la simbologia i la interpretació tradicional:

https://dingola.net/2015/12/22/lesglesia-sendiumenja-per-aquestes-festes-de-nadal/

https://dingola.net/2018/12/22/les-teranyines-de-la-cova-de-betlem/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: