Comença una campanya per la paralització del tall d’arbres del vial

Per grups de WhatsApp i xarxes socials corre un escrit en què demanen la paralització de les tasques consistents a tallar els arbres per a reformar les voreres del vial. A Díngola i diversos mitjans de comunicació insulars hem informat sobre la controvèrsia que hi ha per l’eliminació, ja consumada, dels morers al tram entre l’antic escorxador municipal i la carretera de Sant Joan, que també pot afectar qualque lledoner del Camp d’en Pineta. Avui mateix han publicat una carta al director en el diari Última Hora.

Tram de davant el quarter de la Guàrdia Civil, fora els morers que hi havia i amb les obres ja avançades (fotografia de dia 9 de febrer).
Tram del creuer de la carretera de Sant Joan, fora els morers (fotografia de dia 9 de febrer).

La campanya consta d’una recollida de signatures encapçalada per una carta oberta i de l’emplenament de formularis del web de l’Ajuntament.

Imatge del tram davant el Camp d’en Pineta (fotografia de dia 9 de febrer). Encara hi ha tots els lledoners “bona part” dels quals, segons va dir el batle a Díngola, no hauran de tallar.

El text de la carta que remetran al batle, amb les signatures que repleguin, és el següent:

CARTA OBERTA A L’ALCALDE DE SINEU REFERENT A LA REFORMA
DEL TRAM/VIAL DE CIRCUMVAL·LACIÓ


Sr. alcalde Mulet Florit,
Durant el 2022 i als inicis del 2023, la seva administració ha arrancat, de manera desconsiderada, un número de 20 moreres (Morus alba) i al voltant de 20 lledoners (Celtis australis).
Considerem aquest acte negligent d’Arboricidi.
Amb un motiu i una sensibilitat cap al paisatge (i vers la vida), aquestes moreres van ser sembrades l’any 1993 i els lledoners l’any 1998, a mesura que es va anar habilitant el vial de circumval.lació.
Estem parlant de 40 arbres d’una edat de 25 a 30 anys, gens menyspreables, tenint en compte el valor natural i paisatgístic que tenien.
En el cas dels lledoners, potser ho desconeixia, però és un dels pocs arbres autòctons d’aquesta illa, resisteixen d’una manera extraordinària les sequeres, donen ombra durant els calorosos estius i deixen passar la llum del sol a l’hivern, pel que és gratificant i beneficiós comptar amb aquests arbres a prop. A més, atenuen el nivell del soroll i la contaminació provinent d’una carretera i un
tram, generalment transitat.
Aquests arbres han estat talats injustificadament, deixant una visió desoladora, sembrant al costat uns planters de garrovers, que tardaran molts anys en créixer el temps suficient per assumir la funció d’aquests arbres que ja existien abans.
Per fer front a la sequera i crear zones d’ombra natural durant uns estius cada cop més calorosos, considerem que una gestió sostenible i responsable del medi-ambient, hauria de buscar protegir els arbres existents i expandir terrenys poblats d’arbres.
Els arbres madurs donen ombra, fixen l’aigua al terreny, creen una barrera acústica, fixen CO2, filtren l’aire, cosa que un arbre jove (o un planter) tardarà molts anys en aconseguir-ho.
Des d’una mirada més conscient, crítica i respectuosa, no tenim cap dubte que cada arbre és un pulmó. I que el benestar dels habitants d’un poble, depèn també del seu paisatge i la seva natura. De fet, som el nostre paisatge.
Per tot això, expressem la nostre ferma desaprovació amb aquest pla que no considera suficientment la realitat actual i futura del clima mallorquí amenaçat per un canvi climàtic que ja és aquí.
I ens seguim preguntant, com és possible no trobar una altra solució.

Què sol·licitem?
-Aturar immediatament el que queda pendent del projecte d’arrancada i mort dels arbres que
encara queden vius.


Jo, Karen Navarro Gomis, amb domicili a Ses Cases Noves. Ap. Correus 107, Lloret de Vistalegre,
a efectes de notificació.
S’adjuntaran fulles amb firmes.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

8 comments

 1. Miquel Costa

  Deixau de fer comèdia.Viviu i deixau viure. Sobrepasseu el rídicul.

 2. Ignacio F.

  Esto canta más que el marisco en mal estado. Maniobra Remos.com

 3. Joan Mateu

  Des de que ha entrat en escena el senyor Andreu Matas tot torna ser política bruta, odi, confrontació,… que torni en Miquel Confit

 4. Ramis Alzina

  Movimiento de Matas´jugar al despiste y trampas. Debel haber comentado a sus amiguetes de Gent per Sineu que él mismo y su circulo + cercano en las pasadas elecciones municipales voto al PSOE de Garcia Mena. Lo debe saber Miquel gelabert? Una verguenza. Matas, personaje caduco y decadente lo pregonó a los cuatro vientps hace tre s años. Vaya porvenir!!!!!!! en Sineu todo se sabe Andresito. a quitarse las caretaª!!! todXssssssss

 5. Miquel Ribot

  Qualcu li pot deixar una cadira de rodes a na KAREN i que doni un passeig pel vial sense emplear es peus? Se trata d’inclusio. Comença a ser ridicul tot aixó

 6. Joan Jaume F

  Tothom pensa el mateix. N’Andreu Matas enviant peons (i de fora poble) per atacar una obra més que justificada i necessària. Han anat mai a fer el vial aquestes senyores?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: