Sant Antoni, crònica glosada

Ha passat Sant Antoni, però el calendari de foguerons, porquim torrat i gloses no s’atura fins als Darrers Dies, amb les desfresses i la Rua. Encara aquest cap de setmana hi haurà a Sineu l’acte més esperat d’aquestes dates en el nostre poble, la Nit de Foc, amb foguerons, Xeremiers de Sineu, glosadors i traca final amb el Correfoc dels Dimonis de la Cova del Fossar. Tot això serà demà dissabte a partir de les 19.30 h.

És ver que a Sineu, com bé s’ha vist enguany especialment a les beneïdes del dia del sant eremita, han quedat enrere aquells anys de festa grossa amb foguerons a les barriades, carros enramellats per a beneir la bístia, dimoni i caparrots encalçant al·lots, ensaïmades i mistela. Per ventura la irrupció de la Colla de Dimonis de la Cova del Fossar, encara que no sigui el model tradicional que havia arribat malavejant fins a l’inici de mil·lenni, haurà salvat l’interès popular per la festa, definitivament reconvertida en espectacle visual, però que haurà esquivat el cop mortal que la relegaria al llunyà record o a un mer no laborable del calendari. Precisament, en qualque rotlada del fogueró i les beneïdes, es parlava d’això darrer: ha de ser festiu Sant Antoni a Sineu?. Clar, en vista del poc seguiment de la festa dins el poble -que no vol dir que els sineuers no ho celebrin a un altre municipi més santantonier– ¿paga la pena perdre una Segona Festa (qualque any la de Nadal, altre la de Pasqua)? Són qüestions que segurament, els Consistoris del futur es veuran forçats a posar damunt la taula, en vista de l’obstinat despropòsit del Govern insular -tant d’un color com de l’altre- de voler liquidar aquests festius tradicionals.

Sia com sia, Sant Antoni, com cada any ens ha tornat a remoure la glosera i, ni que sigui a mode d’entrenament per al proper Concurs de Glosa “Biel Parreta” -que de cada dia el nivell ens posa més amunt-, la redacció de la revista Díngola ha escrit qualque nota en vers en el xat de Whatsapp que compartim, i que ens serveix per a posar ordre i concert en aquestes curolles nostres. Prenia la iniciativa n’Antònia Real de la Biblioteca, que ens feia a tots l’envit:

Els molts d’anys per Sant Antoni
a tots vos volem donar
gaudiu molt d’aquest folgori
de dimonis, vi i menjar.

A. Real

N’Antònia en va saber i per a celebrar-ho sempre amb festa grossa, si dia 17 de gener fa el sant, dia 15 fa l’aniversari:

Antònia Real i Noguera
avui tu que fas els anys
prepara la xampanyera
per a brufar amb els companys.

J. J. Bonnín

Qui dies passa anys empeny
n’Antònia n’empeny un més
qui treballa amb tant de seny
no tendrà mai un revés

M. Gelabert

Es veu que el dia de la revetla tothom estava enfeinat o de festa. Bé sabem que les preferències revetleres o vincles familiars dels dingolers es reparteixen entre la Pobla i Manacor; emperò dia 17, tornaven a reviscolar les rimes:

A les Illes, Sant Antoni,
a Madrid es fa FITUR
l’ecotaxa és el futur;
que no vengui tant dimoni!

M. Gelabert

Ple can Lliro ahir era
De bona sang sineuera
El suc ens feia xerrera
I moltes nines mengera

M. Puiggròs

S’ha de dir que el nostre Miquel Serigot, de preferència manacorina i, en concret, canllirenca, va ser un temps més de la poesia literària que no ara ho és de la glosa, però quan convé li amolla. Ara bé, qui té un poc de memòria sap que aquesta glosa ja la va fer l’any passat i no podem passar sense contestar-li:

Miquelet, pareix mentida
tu degueres xerrar prou,
però nines? Res de nou!
I la glosa has repetida!

Encès ja el fogueró a la plaça del Fossar amb les tradicionals falles, un ventet de Xaloc empenyia la flamarada perillosament cap a un dels pins de l’esplanada de davant Son Bordils. Per sort, un bon raig d’aigua dirigit pel personal de Protecció Civil va bastar per a estalviar un bon disgust:

😈👹🔥

A Sineu, el fogueró.
pot fer prendre la ramera
però la Civil Protecció
sap actuar amb la manguera.

J. J. Bonnín

L’actualitat aquests dies de festa a la Part Forana i a ciutat, de ben segur haurà estat en boca de molts de glosadors que devora el foc o a l’escalf d’un bar i un tassó de suc hauran dit la seva com, nosaltres, si haguéssim d’escriure un editorial sobre els temes més calents i ho haguéssim de fer en glosa, segurament, publicaríem això:

Sobre el Decret del requisit d’entendre el català a la Sanitat Pública de les Illes Balears:

Em ve de nou el protocol,
qui ho diria, cosa estranya,
que el funcionariat d’Espanya
hagi de sebre l’espanyol.

No hi ha d’haver impediment
per a expressar-se en mallorquí
tothom que fa feina aquí,
foi, l’ha d’entendre clarament.

Sobre el Govern de Catalunya:

Puigdemont des de Brussel·les
té tot el dret de ser investit.
No és digne que a Madrid
vulguin diputats dins cel·les.

Sobre la nova ordenació del lloguer vacacional, recordam la glosa guanyadora del IV Concurs “Biel Parreta”, precisament sobre la temàtica del lloguer turístic, celebrat durant les passades Festes d’Agost, de la sollerica Cati Eva Canyelles:

“Qui vol ser ric que espavili!”
Digué, i ca seva llogà.
I ara viu amb la família
a la caseta del ca.

Doncs, això, vius a fer el negoci de na Peix Frit!

2 comments

  1. Miquel

    Com sempre, defensant la gestió de l’AjuGxS. Sant Antoni molt magre!

  2. Retroenllaç: Previsió meteorològica: finalment hi haurà foguerons i correfoc, dissabte? |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: