Dia Mundial dels Museus

Aquest 18 de maig és un dia especial del calendari cultural: el Dia Internacional dels Museus. Se celebra aquest dia d’ençà del 1977 a tot el món, una jornada on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i sensibilitzant-nos als visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

El Museu Parroquial de Ceràmica s’afegeix a la iniciativa permetent-ne la visita, recordem que únicament és visitable els dies de mercat. I és que enguany, com apunta el rector Llamedo, després de tres anys i mig la col·lecció de ceràmica ha retornat a la rectoria. Provisionalment es pot veure la mostra que es va catalogar el 1995 a la sagristia. Llamedo convida a participar en aquesta iniciativa i conèixer aquest patrimoni ceràmic de Sineu.

A la dècada dels anys trenta del segle passat, a instàncies del rector Andreu Mas i Soto (Manacor, 1867-Sineu, 1936), poc després de la segona troballa d’escudelletes a l’església parroquial el 1934 -el 1927 s’havia realitzat la primera troballa-, i gràcies al treball dels seminaristes Bartomeu Mulet i Ramis i Bartomeu Gomila i Vallespir es va crear el Museu Parroquial amb un plantejament museogràfic especialitzat en ceràmica. Durant anys va estar en els porxos de la rectoria, fou el 1995, quan l’arqueòloga i historiadora Elvira González Gozalo va publicar l’opuscle Escudelles de Sineu – Catàleg d’una mostra de la col·lecció parroquial i es va crear una nova museografia, més didàctica, i es va instal·lar el museu a la planta baixa de la rectoria.

El setembre de 2015 es va desmuntar i traslladar tota la col·lecció de ceràmica atès el perill d’ensulsiment de la rectoria, es va dipositar temporalment dins el rebost gran del Monestir de la Concepció de la Verge Maria de Sineu. Aquest mes d’abril, després d’haver-se realitzat les obres pertinents a la rectoria, s’ha retornat tot el conjunt. Ara s’està a l’espera d’adequar les sales del museu per instal·lar-les a les seves vitrines.

+ info a:https://dingola.net/2019/04/17/retorn-de-la-colleccio-parroquial-de-ceramica/https://dingola.net/2015/09/26/el-mal-estat-de-la-rectoria-obliga-al-trasllat-de-les-ceramiques-del-museu-parroquial/https://dingola.net/2014/11/12/80-anys-de-la-segona-troballa-descudelletes-genesi-del-museu-parroquial-de-sineu/[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: