Quines festes tendrem enguany?

El concert 'Connectats', organitzat per l'Obra Cultural Balear, pretén ser un dels actes mediàtics de les festes d'enguany.

El concert ‘Connectats’, organitzat per l’Obra Cultural Balear, pretén ser un dels actes mediàtics de les festes d’enguany.

Com informam extensament en la nova Díngola en paper (ja pots anar a l’estanc a comprar-la, o si ets subscriptor la rebràs directament a ca teva avui o demà), enguany hi ha canvis importants en les festes d’agost.

Òbviament l’estrella de les festes –al manco pel que fa a assistència de públic– és la Mucada. Com cada any el Much de Reig compareixerà dia 14, però enguany cau en diumenge i encara s’espera una afluència més massiva de gent (Díngola i fonts de la Policia Local varen calcular unes 8.000 persones l’any passat).

 

Un festival així com toca

Probablement aviat rebreu el programa de festes editat per l’Ajuntament. Com sempre, aquest avançament no pretén explicar en detall tot el que aquest contindrà, sinó només fer dues pinzellades per donar-vos a conèixer grosso modo quin tipus de festes tendrem.

Una de les novetats importants és el Festival Ciclop, organitzat pel Circ Bover, la companyia Res de Res i l’Ajuntament de Sineu. És un festival de teatre, que combina diferents disciplines: circ, teatre de carrer, teresetes… Òbviament no pretén ser la fira de Tàrrega –segons paraules dels propis organitzadors–, però si vol ser un festival que aporti a Sineu la guinda ‘cultural’ a unes festes que ja havien de mester una renovació profunda. El festival, que es celebrarà els dies 5 i 6 d’agost, inclourà actuacions de carrer (per exemple l’espectacle Vincles, del Bover, o un ‘experiment’ que Biel Jordà vol fer en el carrer d’Avall) i actuacions en diferents espais tancats (carpa del Circ Bover, el C.IN.E, etc.). Us ho expliquem millor en la Díngola en paper, a partir de les explicacions de Tià Jordà, un dels organitzadors.

 

Música

La guinda al festival de teatre la posarà el Festival s’Embat, dia 5 al patí del centre cívic i social Sa Quintana. El festival, que començarà a les 21 hores i durarà fins ben entrada la matinada, inclourà circ, batucada, mercat artesanal i l’actuació de diversos grups (fins a cinc), entre els quals hi ha dos grans: primer la Gran Orquestra Republicana i, després, Daniel Higiénico amb la seva Quartet de Baño Band. Un festivalasso!

 

Protesta

Tot i que no entra dins el programa de festes, aquest proper cap de setmana, 22 i 23 de juliol, podrem gaudir d’un internacional de la música de protesta, Manu Chao, actuant dins la carpa del Circ Bover. Es tracta en certa manera d’una prova, i hi actua baix del nom de “La Gorda Eleonor”.

L’acte que sí entra en les festes és el nostre, el de l’OCB i Díngola. Si els anys anteriors –amb l’homenatge a Biel Caragol o el V Aniversari de Díngola– vàrem tirar la casa per la finestra, enguany ens superam. Hem aconseguit reunir damunt un escenari tres dels cantautors i músics més influents i coneguts en l’àmbit de la cançó protesta dels Països Catalans: Marcel Pich (Mallorca), Pau Alabajos (País Valencià) i Cesk Freixas (Principat de Catalunya). Serà dia 11 en el claustre de l’Ajuntament.

 

Revetlles

Les verbenes d’enguany seran dia 12 i dia 14. Dia 12 hi haurà el sopar a la fresca, que enguany prescindeix del playback que, tot sigui dit, s’havia degradat bastant els darrers anys.

Pel que fa a dia 14, l’Ajuntament ha emès un ban que obliga a les barres de bar del carrer a tancar entre les 21:30h per permetre les màquines de neteja retirar la brutícia de tot un dia de gresca mucal. Els establiments que vulguin posar barra a l’exterior hauran de pagar una taxa de 200€ (85 € els locals que no estan dins la zona de major afluència de gent), que permetrà a l’Ajuntament disposar de més urinaris i banys públics, i hauran de servir les begudes en tassons reutilitzables proporcionats pel propi consistori.

Enguany dia 15 no hi haurà verbena. Dia 13, dissabte, l’Ajuntament ha organitzat una jornada de swing pels més grans a sa plaça.

 

 

Altres actes

Diades esportives, exposicions, etc. completaran unes festes molt variades, però molt diferents.

Per primera vegada es canvia l’estructura bàsica de les festes, que des de fa més d’una dècada consistien amb dues (o tres) verbenes, els focs artificials, un sopar a la fresca amb playback, una obra de teatre (sa comèdia), la festa del Much, i diversos esdeveniments culturals i esportius per omplir.

 

Festes del poble

De tota manera, la novetat més grossa de les festes d’enguany no és cap festival ni cap grup de música. La novetat més grossa és que una comissió de festes ha pres part en el plantejament d’aquestes festes, d’acord amb el que moltes associacions demanàvem ja fa molts anys. D’aquesta comissió també us en parlarem en la Díngola en paper que ja pots trobar als estancs del poble o que rebràs a ca teva (si ets soci o subscriptor).

 

Més notícies sobre les festes 2016 a Díngola

Cesk Freixas, Pau Alabajos i Marcel Pich, junts en un concert a Sineu, dia 11 d’agost

Qui creus que pot ser el pregoner de festes d’enguany?

[XIII Mucada] La campanya electoral, a tota màquina

[XIII Mucada] Cartells i tot a punt

Les noves tecnologies, temàtica del concurs de gloses d’enguany

Nova campanya electoral a la vista. Eleccions Muquicipals

Pau Marimon és l’autor de la camiseta oficial de la XIII Mucada

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: