Guia de la XII Mucada

Qui organitza la festa?

La festa és organitzada per la Muchal Foundation, constituïda quan es va veure la magnitud que agafava la festa. L’Ajuntament només col·labora en certs aspectes (seguretat, higiene…) i la festa òbviament surt citada en el programa de festes (però sense detallar-ne el contingut).

 

Com va començar?

Fa una dotzena d’anys un grup d’amics va començar a fer dinars de germanor amb motiu de les festes de la Mare de Déu. Eren una trentena de joves que, aprofitant el temps d’estiu, les festes del poble i el fet de tenir una o dues setmanetes de vacances, organitzaven un dinar i una bauxa de capvespre. L’any després ja organitzaren aquest dinar de germanor diverses quintades. El vespre de la Revolta de Vilafranca de fa 10 anys, un grup de sineuers prengueren el caparrot del dimoni com a revenja per les corretjades que havien rebut, segurament merescudes, durant la festa. Va aparèixer, al cap de dues setmanes, en un dels dinars de germanor de Sineu. Aquests joves varen passejar el dimoni per tot el poble fent bulla, i un vilafranquer que venia a tocar les xeremies cada any (ja feien el jaleo amb mobilette dins Can Castell) se’n va haver de dur la careta, que es pensaven haver perdut per sempre, cap a la vila.

En vista de l’èxit de l’acollida del dimoni vilafranquer, l’any següent a tres jovenets sineuers se’ls va escalfar la mollera i varen voler treure a passejar un “caparrot” propi de Sineu i varen pensar en el bou de la llegenda del puig de Reig.

La festa va anar creixent i, ara, dotze anys després, aplega milers persones.

La festa sempre es fa dia 14 d’agost, dissabte de la Mare de Déu d’agost.

 

Quin és l’argument de la festa?

Entre Sineu i Sant Joan s’alça es Puig de Reig en forma de pa de sucre. La gent diu que dedins hi ha un tresor i que, per treure’l, han de donar tres vol­tes an es puig amb un glop d’oli verjo dins sa boca a les dotze de la nit. Si n’hi hagués cap que acabàs de donar sa tercera volta, tot d’una li sortiria un bou amb una candela encesa damunt cada banya, i tot corrents s’enfonyaria dins una cova, i per endins i per endins. Pitjant-li darrera, es bou no s’aturaria fins a un caramull d’una cosa negra. Es bou hi travelaria, li caurien ses candeles i pegarien foc an allò negre: faria un tro ferest i tornaria un caramull de dobles de vint d’es comú d’un formiguer gros”.

És un boci de la llegenda del Puig de Reig, que dóna nom i argument a la festa més esperada pels sineuers i, sense cap dubte, una de les més friki dels Països Catalans. Miquel Monara, ideòleg principal de la festa, diu que “la Mucada és el Punt Verd de la cultura popular mallorquina”.  I és que la festa inclou elements (en forma de paròdia) de les festes de Pollença, de Llubí, de la Setmana Santa, de Ciutadella… Tot, sense fer-ne befa: al revés, la festa del Much se’n riu d’ella mateixa.

 

La romeria al Puig de Reig

És l’acte del matí, el més local. Els darrers anys ha aplegat unes set-centes persones, la majoria locals. Els sineuers endiumengen els seus vehicles o bicicletes i van en romeria al puig (2 en el plànol adjunt) per fer invocar el Muc. Es troben en l’esplanada de l’IES Sineu (1 en el plànol adjunt) a les 10:00h. Tot i que els mitjans de comunicació (diaris, però especialment la televisió) solen cobrir l’acte del matí, és la part de la diada que s’ha mantingut més inalterable i més local, sense assistència de grans quantitats de forans. Des de fa uns anys, abans de la romeria els sineuers es congreguen en un berenar conjunt en la mukerricotaberna.

IMG_8444

 

Què és la Mukerrikotaberna?

La Mukerrikotaberna és un acte que organitza un negoci privat (i per tant està fora del programa oficial), el Bar-Restaurant Moments. Tot i això de cada any té més adeptes i sempre ompl. Es tracta d’un berenar amb tapes, pintxos, txacolins i cerveses, que enguany tendrà música en directe, segons expliquen els seus promotors. El berenar comença a les 9:00h del matí, i dura fins hora de partir cap a la romeria del Puig de Reig.

 

El pregó

IMG_8531És possiblement el moment més emotiu de la diada i, amb tota seguretat, un dels més massificats. Més que res pel petit tamany de la plaça de davant l’ajuntament. Centenars de persones es congreguen davant la sala per escoltar el pregó, que abans corria a càrrec de la ma de Rafel Amorós López, poeta alternatiu sineuer, però que aquests darrers anys ha anat variant. Així, París Hilton i Conxita Vurst han pregonat darrerament pels sineuers. Enguany us podem avançar que el pregó serà sucós, i qui el farà és una persona ben coneguda tant a Sineu com arreu de la Part Forana.

Les càmeres d’IB3 i tots els diaris solen ser presents aquest moment. Enguany també la pròpia TV3 ha assegurat a Díngola la seva assistència.

El pregó es fa des d’una finestra de l’Ajuntament (3 en el plànol adjunt), i tot d’una després comença l’encèrvol, una espècie de correguda del tipus de Sant Fermin de Pamplona (4 en el plànol adjunt). Després la gent fa temps a sa plaça abans d’anar a dinar (5 en el plànol adjunt).

 

Els dinars de germanor

Els restaurants i cellers s’omplen de gent aquest dia. Ara mateix la majoria de restaurants de Sineu tenen penjat el cartell de ple. Les places i els carrers són plens de sineuers i externs, morts de gana i, principalment, de set.

Abans, quan era una festa on hi assistien majoritàriament veïnats del municipi, es feien dos grans dinars. Un era el de mascles i un el de femelles, encara que després aquest es va separar entre les meravelles i les macarrudes. Ara ja no funciona exactament així, i moltes pandilles fan els seus dinars, tot i que les meravelles i les macarrudes encara segueixen la tradició i fan el seu.

Els restaurants solen fer menús especials per aquest dia, amb preus que es mouen entre els 18 i els 25 €. Alguns inclouen el tassó reciclable ‘oficial’ de la mucada i, potser, un combinat. Recomanam que si no teniu taula per dinar, faceu les gestions el més ràpid possible. D’altra manera no seria estrany que hagueu de dinar d’un panet del supermercat.

 

S’encuentro

És un dels actes centrals. A mig horabaixa milers de sineuers i externs ja han agafat lloc en la Plaça des Fossar (6 en el plànol adjunt), on té lloc la processó de s’encuentro entre el Muc i la Muca (copiant, això si, la solemníssima processó de l’encontre del dia de Pasqua de Resurrecció). Una vegada el Muc i la Muca es troben, l’explosió d’alegria i color és inexplicable si no es viu en directe. Milers de persones desfermades, botant d’alegria i gaudint dels moments més centrals de la festa. A partir d’aquí, l’entrada del mobilette dins el Cafè de Can Castell i, cada dos anys, els Jochs Phlorals per a substituir els dos protagonistes de la festa (Muc i Muca). El Muc i la Muca regnen per dos anys.

 

Qui són el Much i la Muca?

Biel Gacies Confit i Aina Ramis Serradora seran el Much i la Muca d’enguany i de l’any que ve, després de la ‘seva victòria’ en els Jochs de l’any passat. Casualment Confit és germà d’Amador Gacies, que també va ser Much els anys 2011 i 2012, i Serradora és germana de Maties Ferriol Tuni, que va ser Much els anys 2009 i 2010.

La parella de personatges principals de la festa han estat interpretats per Toni Florit (anys 2004 a 2008) i Magdalena Remirada (anys 2006 a 2008 –perquè no hi va haver Muca fins a la III Mucada–), Maties Ferriol i Antònia Ferriol (anys 2009 i 2010), Amador Gacies i Antònia Romero (anys 2011 i 2012), els germans Joan Toni Barceló i Marga Barceló (anys 2013 i 2014), i a partir d’enguany i durant dos anys, Biel Gacies i Aina Ramis (2015 i 2016).

MUCHS

 

Els vídeos promocionals

Tots els vídeos de la festa del Much

much videos

 

La visió de la festa pels externs

Visions del Much (IV): Marcel Pich

Visions del Much (III): Antoni Vives Riera

Visions del Much (II): Antoni Riera Vives

Visions del Much (I): José Juan Potti Luna

 

El color rosa

És el color oficial de la festa. Rosa pastel. Els estancs, les papereries, les tendes de roba, els souvenirs, les tendes de tot a 1 €i el basar xinés del vial de circumval·lació acaben tots les existències de materials i objectes de color rosa. Xancles de goma, muntures d’ulleres,  capells de palla grossos, minifaldilles molt curtes, shorts, espardenyes, bosses de ma,… tot de color rosa. Les samarretes oficials d’anys passats foren dissenyades per l’alemanya Irene Peukes, exdissenyadora de Camper,  pel barceloní Francesc Capdevila Max, il·lustrador i dibuixant de còmics, i per Xisco Mulet, dissenyador gràfic.

 

Camisetes i marxandatge

IMG_4094bA una setmana per a la festa, ja no queden camisetes. Ni d’home, ni de dona, ni d’infant. En tres setmanes s’han venut unes 3500 camisetes. Ja no en queden ni a l’estanc. Les camisetes enguany varen ser dissenyades per Xisco Mulet. El disseny dels tassons ‘oficials’ és de Pau Marimon i Cati Coll.

+info:

Xisco Mulet tornarà dissenyar la camiseta de la festa més esperada

 

 

La festa més solidaria

Els beneficis de la festa són destinats cada any a causes benèfiques. Can Gazà (el casal de pobres de Jaume Santandreu), les famílies desfavorides o en risc d’exclusió social al mateix municipi de Sineu, la greu tragèdia de l’incendi que cremà la part occidental de Mallorca, han estat entitats que han rebut els beneficis sobrants de la festa. Per exemple, Santandreu va rebre 4000€ de la Muchal Foundation ara fa tres anys.

+info:

La satisfacció més gran de la XII Mucada

La Muchal Foundation fa els donatius de la XI Mucada

Entrevista a Jaume Santandreu

Membres de les associacions Siloè, Un Somriure per Txernòbil i Pallassos sense Fronteres, amb representants de la Muchal Foundation després de l'ascensió al puig de Sant Nofre sense ajuda d'oxigen.

Membres de les associacions Siloè, Un Somriure per Txernòbil i Pallassos sense Fronteres, amb representants de la Muchal Foundation després de l’ascensió al puig de Sant Nofre sense ajuda d’oxigen.

 

Què dur i com venir?

S’ha de tenir en compte que dia 14 s’assoleixen fàcilment 38 ºC en les hores centrals del dia, amb una humitat bastant elevada. S’aconsella roba còmoda: elles solen dur shorts i tirants o, en tot cas, la samarreta oficial del Muc; ells, calçons pirates i T-shirt. Les ulleres de sol i el capell són imprescindibles. Es recomana també dur una bossa o motxilla, i no dur les claus o monedes dins les butxaques (no pels robatoris, que no n’hi sol haver, sinó per comoditat i evitar pèrdues).

Tothom de rosa. Falta un mes per a la festa més 'friki' dels Països Catalans.

Tothom de rosa. Falta res per a la festa més ‘friki’ dels Països Catalans.

 

Quin temps farà enguany?

L’Aemet dóna possibilitat d’aigua per enguany. Tot i que la pluja mai no ha espatllat la Mucada (com si ha espatllat sa fira, per exemple), enguany podria fer-ho, especialment a les hores de l’horabaixa.

+info:

Quin temps farà enguany el dia de la festa del Much?

 

Com arribar?

Sineu és una de les poblacions més ben connectades de Mallorca. Es pot arribat de qualsevol dels costats de la illa, ja que és ben enmig i té molt bones carreteres que connecten amb Manacor, Inca i Palma. Per altra banda, té estació ferroviària, que connecta Sineu amb Palma o Manacor cada quaranta cinc minuts. Recomanem l´ús de transport públic, especialment si es té previst de consumir alcohol durant la festa.

+info:

Horaris tren

 

Quanta gent s’espera?

En alguns actes, com en la processó de “S’encuentro”, el nombre de persones congregades es compta per milers.

La romeria del matí aplega entre set-centes persones i un milenar, majoritàriament sineueres i sineuers. És la part més solemne i protocol·lària de la festa. No hi ha música (només els xeremiers) i poc alcohol (un bidó de pomada i uns quants bidons de cervesa que duen en un camió). És sentiment, lo del matí. Identitat. Orgull de poble.

Cap al capvespre, en base als càlculs segons models estadístics bastant fiables, Díngola va calcular quanta gent hi podia haver durant s’encuentro. Enguany s’espera més gent que en anys anteriors, si no plou. Milers de persones ompliran Es Fossar devers les quatre de la tarda.

Hi ha gent que ja sosté que s’ha arribat al màxim desitjable i que la festa no pot créixer més. Biniali i Sa Pobla són posats com a exemples en els que la massificació ha acabat destrossant la festa als locals.

+info:

Quanta gent hi va haver, enguany, en la festa del Much?

Milers de persones congregades cada any en Es Fossar suposen problemes de seguretat i brutícia. Fins ara la majoria de bars no s'implicaven en les despeses que això suposa al contribuent.

Milers de persones congregades cada any en Es Fossar suposen problemes de seguretat i brutícia. Fins ara la majoria de bars no s’implicaven en les despeses que això suposa al contribuent.

 

Quantes barres hi ha i quants banys públics?

Segons fonts de l’Ajuntament, uns tretze locals haurien demanat de posar barra exterior. L’Ajuntament va emetre fa unes setmanes un ban que obligava els locals que volen posar barra el dia de la Mucada a pagar 200 € o comprometre’s a adquirir banys portàtils. Uns 26 boxes es distribuiran arreu del casc urbà sineuer per facilitar la higiene.

+info:

Els bars, enguany, si volen Much hauran de col·laborar finançant part de la higiene

 

Hàbits de comportament

S’aconsella menjar a bastament durant els dinars de germanor, per fer paret, i no sobrepassar-se en el consum d’alcohol. Es demana als externs màxim respecte durant els actes més ‘solemnes’ (especialment el matí). Es demana a tots els assistents que facin ús dels urinaris i banys públics, instal·lats per a l’ocasió, i que es desisteixin d’orinar en el carrer. De la mateixa manera es demana civisme i respecte (amb el poble, els veïnats, la neteja, el renou, etc.).

La Muchal Foundation ha distribuït cartells amb les normes de civisme, que s’han de complir obligatòriament (no fumar en el pinar de la romeria, prohibit l’accés de menors al recinte del pregó, etc.).

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: